Jouw perfecte garderobe

Iedereen heeft wel een aantal kledingstukken in de kast die je niet of nauwelijks draagt. Niet omdat ze niet mooi zijn, maar omdat ze het toch niet helemaal hebben als je s’ochtends je outfit bij elkaar sprokkelt.

In oktober valt de Dutch sustainable fashion week 2016 van 7 t/m 16 oktober. In deze week is er aandacht voor eerlijke en duurzaam gemaakte kleding. Maar naast deze belangrijke punten is er nog 1 die onze aandacht verdient en dat is de verspilling. Jaarlijks worden er heel wat kilo’s kleding weggegooid, 235 miljoen kilo om precies te zijn. Gelukkig wordt meer dan een kwart al gerecycled.  De juiste keuzes maken tijdens het winkelen is de basis van een duurzame garderobe. Koop items waar je jezelf in voelt, die je makkelijk kan combineren en daardoor vaak en lang door draagt. En je draagt automatisch je steentje bij, aan het verminderen van het kledingoverschot. Bovendien is het heerlijk om een goed samengestelde garderobe te hebben.

Hieronder een aantal tips om gerichter te kunnen winkelen.

Pak het kledingstuk of de outfit erbij die je het liefst draagt, kijk daar eens kritisch naar. Waarom vind je dit zo’n fijn item. Welke kleur, pasvorm, materiaal en uitstraling heeft het? Als je deze dingen zo uitgebreid mogelijk opschrijft heb je een goede richtlijn bij het kopen van een nieuwe lievelingsoutfit.

Bijvoorbeeld:

mata-traders eco fashion

Ik vind dit een hele fijne blouse/tuniek van Mata traders. De reden daarvoor is, dat hij rood is, die kleur staat mij heel goed, ik heb bijvoorbeeld ook rode schoenen daarom combineert het al snel leuk. Daarnaast heb ik slanke armen en benen, door de lengte van de tuniek en de lengte van de armen accentueer ik dat. Ik heb een behoorlijk buikje maar in combinatie met een slanke taille. Doordat de driekwart mouw in de taille valt, wordt deze extra geaccentueerd. Het riempje in de taille verbloemt het buikje. Ook draag ik graag armbanden en deze komen goed uit met de driekwart mouw. Verder is de outfit stoer en vrouwelijk tegelijk, een combinatie waar ik mijzelf altijd goed in voel.

Kijk op deze zelfde manier kritisch naar een kledingstuk in je kast die je erg mooi vind maar nooit aan hebt. Wat zijn daar de eigenschappen van? Dit wordt je lijstje om te beslissen om iets niet te kopen. Want ook al is het een geweldig leuk item, het past niet bij jou, maar bij een ander.

froy-and-dind

Deze jurk van Froy and Dind bijvoorbeeld vind ik heel mooi, zeker in combinatie met het warm gele vest. Maar de jurk heeft een overslag/v-hals en ik heb een vrij kleine boezem die hier in veranderd in model theezakje. Zo’n hals is veel mooier voor een vrouw met boezem. Daarnaast is de stof erg dun en zou ondanks het verbloemende patroon mijn buikje te aanwezig zijn.  Een beetje buik in deze jurk is niet erg als je dat kan compenseren met andere voluptueuze delen. Daarnaast is de kleur geel te warm voor mij en kan ik het beter zoeken in harde koele kleuren, zoals het rood hierboven.

We gaan een boodschappenlijstje maken

Nu we kritisch gekeken hebben naar meest gedragen outfit en de minst gedragen outfit, kun je jouw garderobe in 3 delen splitsen. De absolute blijvers, de twijfelgevallen en de dingen die helaas weg moeten omdat je ze over een jaar nog steeds niet hebt aangehad.

Bekijk de blijvers en de twijfelgevallen. Wat mis je, wat zou de outfit nog compleet maken. Wat zou er voor zorgen dat je het nog vaker aan zou kunnen.  Dat kunnen dingen zijn als een vestje, beenmode, goede basis shirts, maar ook accessoires die een outfit weer nieuw leven in blazen.

Zet ze op je boodschappenlijstje. En maak bijvoorbeeld een aantal foto’s van de kledingstukken die je kan raadplegen als je aan het winkelen bent.

Vriendinnen swap

Wil je geen geld uitgeven maar heeft je garderobe wel een opfris beurt nodig? Organiseer dan een vriendinnen swap. Neem al jullie “nee” kledingstukken mee, bak er een lekkere taart bij en winkel tussen elkaars spullen. Alles wat niet geruild is kun je weggeven aan een Mamamini o.i.d. of zet je op marktplaats om je te voorzien in een spaarpotje voor een goed en duurzaam must have item.

En onthou beter een een aantal kwalitatief en daardoor vaak duurder kledingstukken die je vaak en lang kan dragen, dan een heleboel goedkopere items die het net niet zijn.

Weet wat je staat.

Op woensdag avond 12 oktober komt Shop ’n stijl langs in Diezijner voor een workshop kleur en stijl. Ze gaan je helpen zien waarom je straalt in de ene kleur en een andere kleur weer niks voor je doet. Ook krijg je handige tips voor je figuur. Alle informatie vind je hier. De kosten zijn 30 euro per persoon. Op deze avond krijg je tevens 20% korting op alle kleding en schoenen.

Hieronder nog een paar duurzame basis items, die een kledingstuk tot outfit maken.

Eco panty van Swedish Stockings
Eco panty van Swedish Stockings
Een vestje in een kleur die goed combineert bij de andere kleuren in je kast.
Een vestje in een kleur die goed combineert bij de andere kleuren in je kast.
Een mooi sieraad, zoals deze oorbellen van Zmuk
Een mooi sieraad, zoals deze oorbellen van Zmuk
Een paar goede schoenen die je bij veel van je kleding aan kan. Zoals deze Clumpy's
Een paar goede schoenen die je bij veel van je kleding aan kan. Zoals deze Clumpy’s

Wil je echt weten wat er zich in de mode-industrie afspeelt. Kijk dan de documentaire The true cost. Deze kritische documentaire belicht alle aspecten. Van materiaal tot maakproces en consumptie tot overschot. Het is een mooi gemaakte documentaire die je eerlijk en open een kijkje schenkt in de wereld van de mode-industrie. The True cost kun je o.a op Netflix bekijken.Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren


Leave your thought here