Plastic vrij mei

Plastic vrij, verpakkings vrij, zero waste, consuminderen allemaal termen die je vast al vaker gehoord hebt de afgelopen tijd en waar ook jij van denkt “ja goed idee!”

Maar hoe dan?

Slechts 1 vuilniszak in de maand, een plasticvrije oceaan, minder rotzooi in je huis. het klinkt heerlijk. Maar in de praktijk is het niet 123 voor elkaar. Er zijn gewoontes die er in geslopen zijn en supermarkten en merken die niet mee helpen om alles maar te blijven verpakken. Zodat wij het mooi, vers en gemakkelijk hebben. Als je bedacht hebt dat je ook echt klaar bent met al die verpakkingen, merk je nog eens extra hoeveel er onzinnig verpakt is. Eetrijpe avocado’s, biologische komkommer, wc papier, maandverband en de lijst gaat maar door.

Maar alle beetjes helpen, en daarom in deze blog allerlei kleine veranderingen die een grote impact hebben, met praktische tips en verkoopadressen zodat je nog vandaag het begin kan maken.

Een verpakkingsvrije badkamer en keuken

In onze winkel en webshop hebben we het fantastisch merk Lamazuna, zij maken gebruik van biologische grondstoffen, zijn 100% vegan en hun eventuele verpakkingen zijn makkelijk her te gebruiken of te recyclen.

Zo vervang je shampoo, douchegel en tandpasta heel makkelijk met een zero waste alternatief, die ook nog eens beter voor je zorgen dat de meeste andere producten. En minder flessen en producten in de badkamer zorgen ook voor die minimalistische look die alleen op foto’s lijkt te bestaan.

En ook je wattenschijfjes, vervang je makkelijk door een wasbaar alternatief. Er zijn houten oorstaafjes en zachte scrubspons (konjacspons) die zichzelf composteert binnen 3 maanden.

En wist je dat elke plastic tandenborstel die je ooit gebruikt hebt nog bestaat? Schokkend en heel makkelijk op te lossen door te kiezen voor een bijvoorbeeld een bamboe exemplaar ( wij verkopen het ook nog eens zeer mooi vormgegeven merk Mabel) of een tandenborstel waar je alleen het borsteltje van hoeft te vervangen en dus minder afval creëert.

Lamazuna tandpasta en Mable tandenborstel

Daarnaast zijn er tal van producten die multi purpose zijn. Zoals kokosolie, ideaal voor in de keuken. Maar ook heerlijk als bodylotion, dag en nachtcrème, oog make up remover, haarverzorging en schoenpoets. Allemaal opties die ik zelf ook gebruik. Je kunt de kokosolie nog wat romiger maken door deze gewoon te mixen met een staafmixer oid eventueel met nog wat druppeltjes etherische olie en in combinatie met ander olie (olijfolie kan ook, en dat heb je vast ook in de keuken staan) maar het is niet nodig.

En wat dacht je van azijn? Vanzelfsprekend een goede ontkalker maar ook een fijn alternatief voor crèmespoeling die je haar glanzend en zacht maakt ( de geur is weg zodra je haar opgedroogd is) Ik mix zelf biologische appelazijn met water en spoel daar af en toe mijn haar mee. En azijn doet het ook goed als wasverzachter in de wasmachine. Dan heb 3 vliegen in 1 klap. Zachte was, gefixeerde kleuren en verzorging voor je wasmachine. En ook je ramen en spiegels krijg je er glanzend schoon mee.

Een alternatief voor afwasmiddel ( en al je andere sopjes) is gewoon zeep in een ouderwetse zeepklopper. Ik kocht die van mij bij huishoud magazijn De Klomp aan de Spilskuizen in Groningen. Maar ook de Dille en Kamille heeft ze af en toe in haar assortiment. Dus 1 stuk zeep ipv, afwasmiddel, allesreiniger, ontvetter etc.

Als alternatief voor wasmiddel kan je wasnoten gebruiken (bijvoorbeeld van Seepje, te koop bij o.a Musjes) Maar je kan het ook heel gemakkelijk zelf maken. Dit recept staat ook nog op mijn to do lijstje, zodat ik niet een plastic fles hoef te kopen, de volgende keer dat ik wasmiddel nodig heb. Seepje heeft trouwens ook vloeibare wasmiddel in een verpakking dat bijna helemaal gerecycled kan worden, mocht je geen zin /tijd hebben om zelf aan de slag te gaan.

Boodschappen

Eigenlijk is dat ook de kern van het zero waste, terug naar wat een tijdje terug nog heel gewoon was, voordat het plastic uitgevonden was en er marketing en reclame was. ( waardoor je denkt dat je voor elke onderdeel in je leven, verzorging en schoonmaak routine een nieuw product moet hebben)

Zo neem ik mijn stoffen broodzak mee naar de bakker zodat deze niet extra verpakt hoeft. En ook in de supermarkt wordt er veel brood afgebakken en kun je dus ook vragen om die van jou in je eigen zak te stoppen. Maar het leuke aan het brood halen in een bakkerij is, dat je natuurlijk veel lekkerder brood hebt maar je ook een lokale ondernemer steunt. Het is kost meer tijd om je producten bij diverse winkels te moeten halen, maar ik merk dat het voor mij ook een stukje ontspanning kan zijn, om mijn boodschapjes verdeeld over diverse winkels te verspreiden, zonder de chaos van een grote supermarkt en mét een gemeende goedendag van de winkeliers.

Groente haal je op de markt of groenteboer, noten, kaas ed bij een speciaalzaak, en rijst en andere droge goederen schep je in je eigen meegenomen zakje of pot bij een Souk. Je thee en koffie laat je in je eigen zak scheppen bij o.a Simon Lévelt. En zelfs je pindakaaspot kun je opnieuw vullen, bijvoorbeeld bij de Kaaskop in de Zwanestraat. En vanzelfsprekend neem je jouw eigen tas mee.

Bij de Dille en Kamille kun je ook heel goed plastic vrij en zerowaste shoppen en bij Musjes haal je oa wasbare luiers.  Dus met niet heel veel moeite shop je binnen een paar meter, je complete boodschappen lijstje bij elkaar. Onder aan deze blog vind je de adressen. Heb jij hier nog wat aan toe te voegen?

Thuis heb ik het foliepapier verbannen door te investeren in beeswax doeken, die je net zo gemakkelijk gebruikt voor alle zaken waar je normaal foliepapier voor gebruikt. En bovendien blijft alles ook nog eens langer vers heb ik gemerkt.

Maar natuurlijk ben ik ook niet perfect, en koop ik in een haastig moment ook een 3 dubbel verpakte muffin en ben ik mijn dopper weer eens vergeten en gaat er dus weer een plastic flesje over de toonbank. Maar dat geeft niet, want door er bewust van te zijn, denk je er over na en maak je steeds vaker wel de goede keuze. En door al die kleine aanpassingen wordt het vanzelf een gewoonte om beter voor jezelf en het milieu te zorgen. En als we samen allemaal alvast een klein beetje in de goede richting bewegen heeft dat direct al grootste gevolgen voor de aarde.

Heb jij nog leuke tips?

En vond je deze blog nuttig deel deze dan vooral. Voor niet alleen een plastic vrij mei maar een zerowaste toekomst.

Zomaar wat adressen voor een verpakkingsvrije lifestyle.

Bon bon atelier luca Grote Kromme Elleboog 12 (ruime keuze aan bonbons 🙂 )

De Kaaskop Zwanestraat 24 (kaas, noten, smeersels, pindakaas en meer)

De Stadsakker Oude kijk in ’t Jat 38 (groente, en producten om zelf groente te kweken, composteren etc)

Diezijner Zwanestraat 29 (zero waste verzorging, eco en fairtrade kleding, broodzakken, beeswax doeken etc)

Dille en Kamille Grote Kromme Elleboog 18-20

Het Bakkerscafé Zwanestraat 26

Le Souk Folkingestraat 21 (rijst, linzen etc, groentes, smeersels ed)

Magazijn de Klomp Spilsluizen 8 (nostalgische huishoud producten)

Musjes Zwanestraat 25 (wasbare luiers en meer milieu vriendelijke alternatieven voor kinderen naast en eco en fairtrade kinderkleding)

Tres bien Stoeldraaierstraat 44 (noten ed)

De markt op de Vismarkt elke dinsdag, vrijdag en zaterdag.


Leave your thought here