Gratis bezorgen vanaf 150 euro Gratis verzending vanaf €150,-

Duurzaam bezorgen Duurzame bezorging

Persoonlijk contact Snel & persoonlijk contact

Wastips

Als je eindelijk je nieuwe lievelingskledingstuk hebt gevonden wil je natuurlijk dat deze mooi blijft en dat je er jarenlang plezier van gaat hebben. De volgende tips zijn niet alleen goed voor je kleding, ze zijn ook nog eens goed voor het milieu en het reduceren van microplastics. Hoera! 2 vliegen in 1 klap en helemaal niet moeilijk.

Wassen

Was al je kleding op 30 graden wolwas. Heter is echt niet nodig om het fris en schoon te krijgen.

Centrifugeer niet te hard (meestal gaat het automatisch al een stuk rustiger op de wolwas). Je kleding vrij nat ophangen scheelt bovendien strijkwerk en door het dragen en je eigen lichaamswarmte gaat ook de (laatste) kreuk eruit.

Stop kwetsbare kleding en synthetische kleding in een waszakje.

Gebruik weinig en een vloeibaar wasmiddel die ph neutraal is en geen bleekmiddel bevat.

Was zo min mogelijk, hang je kleding liever te luchten of ‘stoom’ deze tijdens het douchen.

Muffe geuren of een zweetlucht? Leg de kleding een nachtje in azijn.

Wist je dat azijn een goede wasverzachter is? Gebruik dus liever azijn dan, reguliere wasverzachter. Tenzij je kleding of beenmode hebt die statisch zijn. Wasverzachter legt net als conditioner bij je haar een laagje om de vezels, waardoor bijvoorbeeld je rok niet aan je panty gaat plakken.

Drogen

Stop je mooie kleding nooit in de droger, maar hang het op een wasrek.

Hang je kleding uit de zon en binnenstebuiten, zodat de kleuren niet verbleken.

Hang kleding ook niet te dicht bij een kachel, want de warmte kan ervoor zorgen dat vezels sneller breken.

Wol & Zijde

Wol en zijde hebben van zichzelf al een reinigend vermogen, deze hoef je daarom veel minder vaak te wassen. En vaak draag je onder een wollen trui toch nog een shirt tegen het eventuele gekriebel.

Voorkom dat wol gaat vilten in de was door er heel voorzichtig mee om te gaan. Vilten gebeurt door heet water, wrijving (bij het centrifugeren) en wasmiddel.

Was een paar lichte kledingstukken mee, zodat de trommel niet helemaal leeg is, maar doe er geen zware items zoals spijkerbroeken bij.

Was wol op 30 graden of kouder, centrifugeer niet te hard of helemaal niet en gebruik zo min mogelijk wasmiddel.

Droog wol liever liggend om lubberen te vorkomen en leg het te drogen kledingstuk op een handdoek.En natuurlijk nooit in de droger stoppen (maar dat mocht je van mij toch al niet doen met al je andere mooie kledingstukken 😉)

Opbergen

Wollen kleding en zware stoffen die kunnen lubberen leg je in je kast, opgevouwen of opgerold alá Marie Kondo. Kledingstukken die makkelijk kreuken hang je weer beter op.

Gaat je kleding pillen (je weet wel; van die pluisjes op je trui)? Hiervoor heb je een handige pluizentondeuse o.a te koop bij Blokker en bol.com. Er even overheen en je kledingstuk is weer als nieuw. Pillen is helaas een eigenschap die hoort bij breisels en dus ook tricot, ook wol heeft de eigenschap te gaan pillen. Dit doet niks af aan de kwaliteit, je moet het er alleen af en toe afscheren.

Hang je kleding in de zomer even buiten, motten houden niet van beweging en licht. Hang kleding in de winter in de vrieskou, zo dood je eventuele eitjes en de vezels krijgen een opkikker waardoor ze weer mooi worden.

Neem de planken in je kast af en toe af met water en een paar druppeltjes lavendel tegen motten.

Losse-bloem-liggend