Wastips

Als je eindelijk je nieuwe lievelingskledingstuk hebt gevonden wil je natuurlijk dat deze mooi blijft en dat je er jarenlang plezier van gaat hebben. Met de volgende tips helpen je hier een handje mee en ze zijn ook nog eens goed voor het milieu en het reduceren van microplastics, hoera 2 vliegen in 1 klap en helemaal niet moeilijk.

 

Was al je kleding op 30 graden wolwas. Heter is echt niet nodig om het fris en schoon te krijgen

Centrifugeer niet te hard (meestal gaat het automatisch al een stuk rustiger op de wolwas) Je kleding vrij nat op hangen scheelt bovendien een hoop strijkwerk, misschien zelfs wel alle. Vaak gaat een kledingstuk door het dragen en je eigen lichaamswarmte ook uit de (laatste) kreuk

Stop nooit iets van je mooie kleding in de droger. Maar hang deze op een wasrek, uit de zon en binnenstebuiten omdat de zon je kleuren kan verbleken. Hang het ook niet te dicht bij een kachel, de warmte kan er voor zorgen dat vezels sneller breken.

Stop kwetsbare kleding en synthetische kleding in een waszakje.

Gebruik weinig en een vloeibaar wasmiddel die ph neutraal is en geen bleekmiddel bevat

Was zo weinig mogelijk, hang je kleding te luchten of “stoom’ deze tijdens het douchen.

Wol en zijde zijn materialen die van zichzelf een reinigend vermogen  hebben, deze hoef je daarom veel minder vaak te wassen. En vaak draag je onder een wollen trui toch nog een shirt tegen het eventuele gekriebel.

Voorkom dat wol gaat vilten in de was, door er heel voorzichtig mee om te gaan. Door heet water, wrijving (centrifugeren en het heen en weer smijten in een te lege wastrommel) en te veel wasmiddel gaan de wol vezels in elkaar grijpen en vervilten. Was dus op het wolwasprogramma 30 graden of ietsje kouder en hang zo nat mogelijk op (liggend drogen is trouwens beter om lubberen te voorkomen, leg het te drogen op een handdoek) en zorg dat er meerdere lichte artikelen in de trommel mee wassen zodat de trommel niet te leeg is en was geen zware items mee zoals spijkerbroeken. En natuurlijk nooit in de droger stoppen (maar dat mocht je van mij toch ook al niet doen met al je andere kledingstukken 😉)

Nog een paar tips

Wollen kleding en zware stoffen die kunnen gaan uithangen leg je in je kast, opgevouwen of opgerold alá Marie Kondo. Kledingstukken die makkelijk kreuken hang je dan weer beter op.

Muffe geuren, zweetlucht? Leg de kleding een nachtje in azijn.

Azijn is tevens een goede wasverzachter. Gebruik bij voorkeur geen reguliere wasverzachter tenzij je artikelen hebt die statisch zijn, daar is het een hele goede oplossing voor.

Kleding kan gaan pillen, hiervoor heb je een handige pluizentondeuse o.a te koop bij Blokker en bol.com. Er even overheen en je kledingstuk is weer als nieuw. Pillen is helaas een eigenschap die hoort bij breisels en dus ook tricot, ook wol heeft de eigenschap te gaan pillen. Dit doet niks af aan de kwaliteit, je moet het er alleen af en toe afscheren.

Neem de planken in je kast af en toe af met water en een paar druppeltjes lavendel tegen motten.

En hang ze in de zomer even buiten, want motten houden niet van beweging en licht. En hang ze in de vrieskou buiten om eventuele eitjes te doden en om de vezels een opkikker te geven waardoor ze weer mooi worden.