Kleur & Styling
Kleur & Styling van Kleding
Met een goed begrip van kleur en styling kun je je kledingkeuzes strategisch gebruiken om een tijdloze duurzame garderobe samen te stellen. Die past bij jouw karakter, lifestyle en uitstraling.
Kies daarnaast voor pure en natuurlijke kwalitatief goede materialen. Waarbij de focus ligt op duurzame productiemethode, dierenwelzijn en een gezond ecosysteem.
Fair en vrolijk
Gaan duurzaamheid, natuurlijke materialen en kleur samen? Jazeker voor Diezijner kies ik bewust voor een kleurrijke collectie waarbij er geen concessies worden gedaan op het gebied van sustainabilty en goede en eerlijk werkomstandigheden. Een duurzame garderobe staat wat ons betreft niet synoniem aan de geijkte basis kleuren en kledingstukken. Maar onderstreept jouw persoonlijkheid en leefstijl. Het meest duurzame kledingstuk is immers, het kledingstuk wat je het meeste draagt. En is dus per definitie een kledingstuk die qua pasvorm, materiaal, kleur en/of print aansluit bij jouw smaak en lichaam.
“kleding is wat je koopt, stijl is wat je ermee doet”
Combineren kun je leren
En daar ligt precies de kracht van Diezijner. De kennis en de creativiteit om te spelen met de collecties, los van trends en mode. Op dezelfde manier zoals ik de collecties van al onze duurzame merken elk seizoen weer uitzoek en samenstel voor de winkel wil ik jou inspireren om hetzelfde te doen voor jouw eigen kledingkast. Met als resultaat jouw persoonlijk gecureerde capsule wardrobe mét kleur 😉
Over kleur en hoe het "heurt"
Kleurwetenschap, ook bekend als kleurenanalyse, is een systeem dat jou helpt te bepalen in welke kleuren jij op je mooist bent. Op basis van natuurlijke kleurkenmerken zoals huidtoon, haarkleur en oogkleur wordt er gekeken naar welke kleuren je ophalen en welke tinten weinig voor jou doen. Een populaire methode in kleurenanalyse is de seizoensgebonden kleurenanalyse, waarbij mensen worden ingedeeld in verschillende seizoentypes: lente, zomer, herfst en winter. Maar er kan ook ingedeeld worden op combinaties daarvan en termen zoals diep, helder, warm en koel.
Kleuren die bij jou passen, laten je stralen en geven je een frisse uitstraling. Kleuren die je niet ondersteunen versterken harde lijnen en wallen en zorgen voor doffe huid.
De juiste outfit laat jou het middelpunt zijn, de aandacht gaat naar je gezicht. Een “slechte outfit, trekt de aandacht naar het kledingstuk toe.
“Rainbow is my Favourite colour”
Misschien heb je ooit weleens iets gehoord over het kleurwiel. Een visuele weergave van kleuren, met elk hun eigen plek in het kleurenspectrum, die de relaties tussen primaire, secundaire en tertiaire kleuren toont. Het kleurwiel is een handig hulpmiddel in kleurwetenschap om te begrijpen hoe kleuren met elkaar harmoniseren en contrasteren. Het kleurwiel is onderverdeeld in warme en koele kleuren.
Warme Kleuren: Deze kleuren liggen aan de ene kant van het kleurwiel en omvatten rood, oranje en geel.
Koele Kleuren omvatten blauw, groen en paars.
Maar wist je dat de warme kleuren ook koel kunnen zijn en koele kleuren warm? Daarin ligt de basis in het herkennen welke kleur bij jouw huidtype past. En de reden waarom er bij een kleuradvies in de mode eerst wordt gekeken naar de ondertoon van je huid. Deze kan koel, warm of neutraal zijn.
Koele kleuren hebben een blauwe ondertoon en warme kleuren een gele ondertoon. Kersenrood is een voorbeeld van een koele rode kleur waarbij tomatenrood juiste een warme rode kleur is. Hetzelfde geld voor groen, bij warme tinten groen kan je denken aan frisse jonge blaadjes, appeltjesgroen of mosgroen. En bij een koele tint groen aan smaragdgroen, mintgroen of zeegroen.
Alle kleuren bestaan dus in warme en koele varianten. Met uitzondering van Oranje en roze. Want oranje ontstaan door rood met geel te mengen, zou je die vervolgens blauwe maken dan word het roze. Roze ontstaat door rood en wit te combineren. En puur wit is een koele kleur.
En er zijn ook kleuren die precies in het midden liggen zoals Turquoise of Petrol waardoor het kleuren zijn die veel mensen heel mooi staan.
Elke kleur is er dus in een tint die ook jouw staat. Of je het vervolgens gaat dragen is aan jou. Want persoonlijke voorkeur is de leidraad bij ons advies in de winkel.
Helder en gedempt
Vervolgens heb je nog een verdeling helder en gedempt.
Warm
Heldere, frisse en warme kleuren horen bij het Lentetype. Zoals de lente zelf ook is. Een lentetype mag lekker knallen met haar kleuren. Laat die sproetjes maar sprankelen!
Gedempte, diepe en warme kleuren horen bij het Herfsttype. Denk aan alle schakeringen die je ziet als het najaar de bomen laat verkleuren. De kleuren zijn rustig, gedekt en verzadigd.
Waarbij een lentetype bijvoorbeeld kiest voor knaloranje kies je als herfsttype voor roestbruin. Waarbij je onderling heel goed kan uitwisselen met de kleuren. Een heldere accent zoals een riem, tas of schoenen in een gedempte outfit geeft je look direct de nodige pit.
Koel
Een wintertype kiest voor contrast in koele en heldere, intense kleuren. Denk aan een bevroren landschap en een stralend zonnetje. Dit type is het enige type waarbij zwart en helderwit goed staan. Het wintertype doet het goed in primaire kleuren en colourblocking is haar op het lijf geschreven.
Zachte, heldere en koele kleuren vind je in het kleurenpallet van het zomertype. Zwoel en zacht zoals een zomerse dag. Denk aan pastels en frisse en/of vergrijsde kleuren. In plaats van grote contrasten zoals bij het wintertype kan het zomertype beter kiezen voor kleuren die dichter bij elkaar liggen. Denk aan ton sur ton. Maar ook een combinatie van bijvoorbeeld roze en grijs (ipv rood en zwart) laat het zomertype stralen.