Praat mee over hoera-manieren om je duurzaam te kleden

Diezijner over duurzame mode-04

Duurzaam leven kan op veel manieren. Er zijn vervelende, zeurende, je-doet-nooit-genoeg manieren (die gaan we hier niet noemen). Er zijn neutrale het-een-of-het-ander-maakt-niet-veel-uit manieren (misschien dat die per ongeluk eens langskomen). Én er zijn leuke, creatieve, inspirerende manieren waar we instant blij van worden én die de wereld mooier maken.

Over die laatste manieren wil ik het hier met jullie hebben. Ik geef de bal een schop en jullie mogen hem, als je zin hebt, terugtrappen door hieronder mee te praten. Feedback is leuk en leerzaam en samen komen we verder dan alleen.

Kleding

Laten we beginnen bij onze kleding. Iedereen gebruikt het, in elke cultuur, iedere bevolkingsgroep en in alle tijden. Kleding gebruiken we als bescherming tegen kou, maar ook als middel voor persoonlijke, culturele en religieuze expressie. Kleding kan je humeur veranderen, je creativiteit uitdrukken, je status geven of een beschermend laagje tegen de harde wereld. Super toch?

Grote vervuilers

Helaas is de kledingindustrie ook één van de grootste vervuilende industrieën. Dat komt vooral door het gebruik van enorme hoeveelheden water en pesticiden (met name bij katoen), vervuiling door de verschillende textielbehandelingen (bijvoorbeeld bij verven), het transport (veelal scheepvaart) en last but not least de CO2 uitstoot bij de vernietiging van overproductie en van (niet hergebruikte) kleding die bij het afval terechtkomt.

Waarde(loos)?

Dan nog even dit: de meeste kleding wordt gemaakt in landen waar milieu en arbeidsomstandigheden geen prioriteit hebben (je herinnert je vast wel de ramp van Rana Plaza in Bangladesh, in 2013). Dat staat in schril contrast met onze wegwerpcultuur (veel voor weinig) en de bizar snelle afwisseling van modecollecties en modekleuren (fast fashion), waarbij veel van wat over is zomaar wordt vernietigd. Niet zo heel eerlijk naar de dames hierboven, vind je niet?

46 items van 16 Euro

Gemiddeld kopen wij in Nederland jaarlijks 46 kledingstukken (de gemiddelde Amerikaan zelfs 64!?) voor een gemiddelde prijs van 16 Euro. Gemiddeld dragen we een kledingstuk zeven keer! En daarmee schijnen wij het zelfs nog beter te doen dan de ons omringende landen. Oeps.

Ik vind dat we ons eens goed achter de oren moeten krabben. Moet dit niet anders? Herken je je in deze aantallen? Hoe doe jij dat? Deel hieronder jouw creatieve, inspirerende hier-word-ik-instant-blij-tip om dit duurzamer te doen!

Kyra Wudich

Article by Kyra Wudich

Ik wil mensen inspireren om deze wereld samen - met respect voor elkaar, dier en milieu - een beetje mooier te maken.

Leave your comment