Het duivelse dilemma

Diezijner over duurzame mode-08

Wat met de Covid19-maanden heel erg duidelijk werd, was dat de kledingindustrie behalve op het milieu ook een enorme impact heeft op werkgelegenheid in de textiel producerende landen en de omstandigheden waarin dat plaatsvindt.

Het bleek dat sommige modebedrijven bestelde orders niet afnamen en/of niet betaalden met grote gevolgen voor de kledingarbeiders (waaronder relatief veel vrouwen) en hun gezinnen. Vooral grote modeketens hebben zich hier schuldig aan gemaakt.

Het lijkt er soms op dat we een keuze moeten maken tussen zo weinig mogelijk nieuwe kleding kopen vanwege het effect op het milieu of juist wel kopen om de textielbedrijfjes in productielanden en kleine winkels met duurzame idealen in Nederland te kunnen steunen. Maar niets ter wereld is enkel zwart-wit, ook dit niet. We willen allemaal wel eens wat nieuws, toch?

Diezijner over duurzame mode
Een duivels dilemma? Niet met deze tips, want als we bewust kiezen, snijdt het mes aan twee kanten:

Koop fairtrade als het van ver komt

Behalve DIEZIJNER zijn er gelukkig steeds meer ondernemingen die hier een kerndoel van maken. Ook zijn er steeds meer sites die als waakhonden bedrijven op fairtrade controleren (greenwashing is een populaire marketingtechniek tegenwoordig). Kijk hier voor meer informatie: fashionchecker.org, fairwear.org en schonekleren.nl.

Koop bij kleine, creatieve, lokale bedrijfjes

Naast DIEZIJNER zijn er meer creatieve geesten die kwaliteit boven kwantiteit stellen en hun idealen ook echt hooghouden. Ze nemen vaak risico, hebben meestal prachtige idealen én originele producten en zijn het daarom waard om gesteund te worden.

Kies voor kwaliteit boven kwantiteit

Helaas is kwaliteit niet altijd af te lezen aan de prijs, ook duurdere merken moeten sneller produceren om mee te kunnen in de rat race en zullen geneigd zijn te besparen op grondstoffen en kwaliteitscontroles. De gemiddelde consument vraagt niet meer om kleding die jaren meegaat, maar om Fast Fashion. Dus goedkoop, met een snelle omlooptijd en zeer trendgevoelig. Kies dus liever voor kwaliteit en kleding die langer meegaat.

Kies voor kleding van natuurlijke materialen die lang meegaan

(bio)katoen, wol, linnen, zijde en nieuwere materialen van brandnetel, bamboe, eucalyptus. Materialen die ik liever niet koop zijn polyester, acryl, polyamide, nylon. Helaas is 65% van alle kleding die wereldwijd wordt gemaakt nu van kunststof! Behalve dat het slecht biologisch afbreekbaar is, zorgt het ook voor een toename van de plastic soep door microplastic wat vrijkomt bij wasbeurten. Rayon/viscose is weliswaar gemaakt van cellulose (houtvezels) maar dat is een zeer milieubelastend proces waarbij veel chemicaliën worden gebruikt.
Koop jij bewust Fair Trade? Heb je favoriete merken die je hier wilt delen? Laat het weten in een reactie hieronder.
Kyra Wudich

Article by Kyra Wudich

Ik wil mensen inspireren om deze wereld samen - met respect voor elkaar, dier en milieu - een beetje mooier te maken.

1 reply added

  1. Avatar
    Susan Hupkens 5 september 2022 Beantwoorden

    Super om je blog te lezen Kyra & leuk initiatief Nynke. Doen jullie weer goed !
    Ben helemaal voor unieke kledingstukken die langer meegaan

Leave your comment